Publicaties: Overige boeken




Lokanta !

Titel: Lokanta !
Ondertitel: De Turkse keuken
Auteur(s): Aynur Dogan, Sander Schroevers
Genre: Culinair
Taal: Nederlands
Uitgever: Miller Books
Verschijning: 2006
ISBN: 90-76218-70-6
Pagina's: 175
Uitvoering: Paperback
Overig: Met kleurenfoto's van Sander Schroevers en Aynur Dogan
Besproken in: De Volkskrant van 14 oktober 2006

 

Jaarlijks reizen bijna een miljoen landgenoten naar Turkije. Maar niet alleen als vakantieland is Turkije enorm populair, ook de populariteit van de Turkse keuken neemt fors toe. Inmiddels hebben veel mensen ook in Nederland de weg naar de Turkse winkel gevonden. Hier vind je immers allerlei lekkere, en vaak prijsvriendelijke, producten die in de gewone supermarkt nauwelijks te vinden zijn. Lokanta vertelt u alles over de geheimen van de Turkse keuken die met haar vele groenten en fruitsoorten zo'n gezond dieet biedt.

Lokanta bevat meer dan 70 recepten die door de eenvoudige basistechnieken makkelijk en snel te bereiden zijn. Al deze recepten worden geïllustreerd door prachtige foto’s en gaan vergezeld van interessante achtergrondinformatie over al het lekkers dat de Turkse keuken te bieden heeft.

 

Geselecteerd uit de inhoud:

- -
Kweeperenconfiture

Ayva receli

  • 1 kilo kweeperen, geschild, ontpit en gesneden in dikke plakken
  • 1 kilo suiker
  • 1 citroen, geperst en gezeefd
  • 400 ml water 1.

Recept: 1. Kook de kweeperen in 5-6 minuten zacht in het water. 2. Voeg de suiker toe en los deze al roerend op. 3. Kook nog kort door, tot de gewenste dikte is bereikt en zet dan op een lage pit. 4. Voeg het citroensap toe en breng tegen de kook aan. 5. Haal van het vuur en laat rusten. 6. Schenk ondertussen kokend water op wat soda in elke pot. 7. Spoel grondig na met kokend water en vul de potten met confiture. 8. Doe de deksels erop en zet enkele minuten ondersteboven. 9. Serveer met brood en boter.

Achtergrond: de aromatische kweepeer is vooral uit oud-Hollandse recepten bekend, maar sinds 1900 in onbruik geraakt. In Turkije hebben veel mensen een boom in de tuin staan. In vrijwel elke Turkse winkel in Nederland zijn ze geïmporteerd te koop. De pluktijd hier is oktober. Het vruchtvlees van de kweepeer is harder dan dat van een gewone peer. Maar gekookt en gezoet komt het karakteristieke, verleidelijke aroma van de kweepeer vrij.

- -
Ayran

Verfrissende yoghurtdrank

  • 1/2 glas boerenyoghurt
  • 1/2 glas water
  • IJsklontjes, indien gewenst Zout

Recept: 1. Klop de ingrediënten in een blender of met een garde door het water. 2. Garneer eventueel met een vers muntblad. 3. Serveer koud.

Achtergrond: Ayran is naast thee het meest genuttigde drankje in Turkije. Het wordt vanaf de lunch gedronken. Vooral bij de hogere zomerse temperaturen lest het de dorst goed. De oorsprong gaat terug tot de nomaden die gezeefde yoghurt vervoerde en aanlengde met water wanneer ze bij bronnen waren. Vandaag de dag is het simpeler en wordt Ayran gewoon in plastic bekertjes verkocht. .

 


[Terug bovenzijde] Alle rechten voorbehouden.
[Gebruiksvoorwaarden
] [Privacyverklaring]

© 2006 Schroevers.